Συνταγές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Να σας τρατάρω ένα γλυκάκι;" έλεγαν οι παλιές κυράδες και εννοούσαν τα γλυκά του κουταλιού, φτιαγμένα από φρούτα της κάθε εποχής. Ζάχαρη, νερό, καρποί τής γης και μεράκι έδιναν τα γλυκά εκείνα, από τα οποία μια μικρή κουταλιά ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει γλύκα το είναι σου. Τα χρόνια πέρασαν, χιλιάδες πράγματα άλλαξαν, αλλά είναι πάντα η ίδια συνταγή που μας γλυκαίνει: ζάχαρη, νερό, καρποί και μεράκι.
Στη συνέχεια θα βρείτε τρεις συνταγές, εύκολες και δελεαστικές. Ευκαιρία να τις δοκιμάσετε για να γλυκάνετε εσάς και τους δικούς σας. Συγχρόνως θα διαβάσετε και μερικά μυστικά, για να γίνει καλύτερο το γλυκό.
Πρακτικά μυστικά επιτυχίας
• Για να καταλάβουμε αν "έδεσε" το σιρόπι, σε ένα ποτήρι με νερό στάζουμε 2-3 σταγόνες από το σιρόπι. Εάν οι σταγόνες γίνουν σβόλοι, το σιρόπι είναι έτοιμο. Οι παλιές κυράδες έλεγαν ότι το γλυκό είναι έτοιμο, εάν κάνει φουσκάλες "μεγάλες σαν τα μάτια του λύκου!!". Επειδή είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε κάποιο λύκο για να μετρήσετε τα μάτια του, προτιμήστε τη δοκιμή με τις σταγόνες.
• Στη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό που σχηματίζεται, "το ξαφρίζουμε".
• Τα γλυκά τα βράζουμε πάντα σε ανοιχτή κατσαρόλα. http://hopedies.pblogs.gr

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό & 800 γραμ. κυδώνια
2 κιλά ζάχαρη
3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (για να μην ζαχαρώνει)
½ κουταλάκι του γλυκού ξινό
6-7 κλαδάκια αρμπαρόριζα (μοσχομολόχα), ή
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα καθαρισμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Σκουπίζουμε τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τα τρίβουμε με τον ειδικό τρίφτη κατευθείαν μέσα στο νερό με τη ζάχαρη που βράζουν, ώστε το χρώμα του γλυκού να μη σκουρύνει. Εάν τα καθαρισμένα κυδώνια μείνουν εκτεθειμένα στον ατμοσφαιρικό αέρα παίρνουν χρώμα κόκκινο. Στη Μακεδονία το κυδώνι γλυκό έχει χρώμα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό, εν αντιθέσει με τη νότια Ελλάδα όπου το γλυκό έχει χρώμα κόκκινο. Το παραδοσιακό αρωματικό για το κυδώνι γλυκό είναι η αρμπαρόριζα. Δένουμε τα κλαδάκια της αρμπαρόριζας και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με το γλυκό. Εάν δεν έχουμε αρμπαρόριζα, βάζουμε βανίλια. Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα οποία έχουμε ξεφλουδίσει (αφού πρώτα τα αφήσαμε να φουσκώσουν σε χλιαρό νερό), τα έχουμε κόψει σε φετούλες και τα έχουμε καβουρδίσει. Εάν δεν τα καβουρδίσουμε θα μουλιάσουν στο σιρόπι και θα γίνουν "σαν φασόλια", όπως έλεγε ένας ζαχαροπλάστης. Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζουμε σε βάζα στεγνά.

Πρακτικά μυστικά επιτυχίας

• Τα γλυκά του κουταλιού τα βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για να "δέσουν" γρήγορα και να διατηρήσουν το χρώμα τους
• Τα γλυκά που γίνονται με φρούτα που χρειάζονται ξεπίκρισμα, τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι για μία ημέρα και τα "ξαναδένουμε", διότι συνήθως βγάζουν νερό.
• Όταν το γλυκό ζαχαρώσει, το ξαναβράζουμε, ή βάζουμε το βάζο μέσα σε ζεστό νερό για λίγες ώρες, ή το βάζουμε (το βάζο) σε μία κατσαρόλα με νερό σε χαμηλή φωτιά, για να μη βράζει το νερό, και το αφήνουμε για 2-3 ώρες. http://www.sintagespareas.gr

ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΓΛΥΚΟ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό λεμόνια
Ζάχαρη ίση με το βάρος που έχουν οι φλούδες
1½ ποτήρι νερό για κάθε κιλό ζάχαρης
2-3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα ξύνουμε ελαφρά στον τρίφτη. Χαράζουμε τη φλούδα του κάθε λεμονιού σε τέσσερα μέρη και ξεφλουδίζουμε. Ζυγίζουμε όλες τις φλούδες και ξεχωρίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολά και 5-6 μαζί τις περνάμε σε κλωστή, χρησιμοποιώντας μία βελόνα, και δένουμε τις άκρες της κλωστής. Έτσι έχουμε ετοιμάσει κομπολόγια από φλούδες λεμονιών. Βράζουμε τις φλούδες σε νερό, αλλάζοντάς το 3-4 φορές, προκειμένου να ξεπικρίσουν. Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 5 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Προσθέτουμε τα κομπολόγια με τις φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο. Ξαφρίζουμε συνεχώς έως ότου δέσει καλά το σιρόπι. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό-λεμόνι, συνεχίζοντας το βράσιμο για μερικά λεπτά. Αφού κρυώσει, βγάζουμε τις κλωστές και το βάζουμε σε καθαρά και στεγνά βάζα. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για καιρό, το φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Πρακτικά μυστικά επιτυχίας
• Όταν ανακατεύουμε το γλυκό, χρησιμοποιούμε πάντα ξύλινη κουτάλα. Αποφεύγουμε όμως το συχνό ανακάτωμα για να μη ζαχαρώνει.
• Όταν θέλουμε να σταματήσουμε απότομα το βράσιμο του γλυκού, βάζουμε την κατσαρόλα σε λεκάνη με κρύο νερό. Έτσι προλαβαίνουμε το περαιτέρω δέσιμο και διατηρούμε το χρώμα του.
• Φροντίζουμε πάντα η επιφάνεια του γλυκού στα βάζα να καλύπτεται από το σιρόπι.
• Δεν τρώμε ποτέ το γλυκό από το βάζο, διότι ζαχαρώνει.
http://www.sintagespareas.gr


ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΓΛΥΚΟ


ΥΛΙΚΑ


1 ½ κιλό σταφύλια σταφίδα σουλτανίνα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
2 φακελάκια βανίλια σκόνη
2-3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
½ κουταλάκι του γλυκού ξινό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προσέχουμε η σταφίδα να είναι σκληρή και χοντρή. Καθαρίζουμε τη σταφίδα από τα κοτσάνια και αφού την πλύνουμε, τη στραγγίζουμε σε τρυπητό. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και όταν "δέσει" το σιρόπι, ρίχνουμε τη σταφίδα. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά, το ξαφρίζουμε συνεχώς και όταν "δέσει" προσθέτουμε τη γλυκόζη και το ξινό. Εν συνεχεία το βάζουμε στα βάζα.
http://www.sintagespareas.gr


ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κιλό κολοκύθι για γλυκό
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1/2 κιλό μέλι
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
• Μπαστούνια κανέλας (προαιρετικό)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα (χωρίς την φλούδα πρέπει να είναι 1 κιλό). Κόβουμε το κολοκύθι σε κυδωνάτο σχήμα.
2. Τοποθετούμε το κολοκύθι σε μεγάλη κατσαρόλα, το μέλι, την ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
3. Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει.
4. Μόλις δέσει το γλυκό βάζουμε τα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αφού κρυώσει το κλείνουμε σε γυάλινα βάζα και αν θέλουμε προσθέτουμε μπαστούνια κανέλας. Δεν πρέπει να βάλουμε καθόλου νερό γιατί το κολοκύθι θα βγάλει τα δικά του υγρά.
Καταλαβαίνουμε ότι το γλυκό έχει δέσει όταν ρίξουμε μια σταγόνα στο νύχι μας και αυτή σταθεί. Αν τρέξει αφήστε να βράσει λίγο ακόμα.
Προσοχή γιατί το γλυκό κολλάει εύκολα γι αυτό πρέπει να είμαστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα και να ανακατεύουμε συχνά. http://www.sintagespareas.gr



ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟ


ΥΛΙΚΑ


• 1 1/4 βερίκοκα (όχι πολύ ώριμα)
• 1 1/4 κιλού ζάχαρη
• 1 φλ. τσ. νερό
• 1 κ.γλ. χυμός λεμονί
• 2 βανίλιες
• 3 κ.σ. ασβέστη
• αμύγδαλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Αφαιρούμε την φλούδα και τα κουκούτσια.
2. Βάζουμε σε λεκάνη τον ασβέστη με 8-10 ποτ. νερό και βάζουμε μέσα τα βερίκοκα για 1-2 ώρες.
3. Ξεβγάζουμε και αφήνουμε σε πετσέτα να στραγγίσουν.
4. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό να γίνουν πηχτό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.
5. Βάζουμε σε κάθε βερίκοκο, μισό αμύγδαλο και το ρίχνουμε στο σιρόπι.
6. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό.
7. Τέλος βάζουμε τις βανίλιες και το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν μετά από 8 ώρες δούμε ότι έχει νερό, ξαναβράζουμε ώσπου να δέσει.
http://www.sintagespareas.gr


ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΓΛΥΚΟ


ΥΛΙΚΑ

• 2 κιλά ακτινίδιο
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Καθαρίζουμε το ακτινίδιο αφαιρώντας την φλούδα του και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και το χυμό από ένα λεμόνι. Προσέχουμε το νερό να καλύψει όλα τα ακτινίδια.
2. Τα αφήνουμε στο λεμόνι- νερό για 20'-30'.
3. Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει η "ξινίλα", 3-4 χέρια ξέπλυμα.
4. Βάζουμε τα ακτινίδια σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ.
5. Την επόμενη μέρα αυτό θα έχει βγάλει τα υγρά του.
6. Το βράζουμε έως να μπορεί να τρυπηθεί με το πιρούνι μας, να είναι μαλακό αλλά και τραγανό ταυτόχρονα.


Λίγα μυστικά ακόμα:


Πρέπει τα ακτινίδια να είναι σαν το μέγεθος ενός μικρου αυγού και άγουρα,
για να μην έχουν πολλά σπόρια μέσα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό στην κατσαρόλα μας γιατί τα υγρά που θα βγάλει είναι αρκετά για να βράσει. Όταν βράσει το γλυκό μας βγάζουμε ένα ακτινίδιο με λίγο σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει και περιμένουμε να δούμε αν έχει "δέσει" το γλυκό μας. Σε περίπτωση που δεν έχει "δέσει" προσθέτουμε ελάχιστο νερό με λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις. Το γλυκό μας θα έχει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα! Καλή επιτυχία! http://www.sintagespareas.gr


ΓΛΥΚΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κιλό δαμάσκηνα (όχι πολύ ώριμα)
• 700 γρ. ζάχαρη
• 1 ½ ποτήρι νερό (του κρασιού)
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
• 1-2 ξυλάκια κανέλας (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με προσοχή αφαιρούμε τα κουκούτσια.
2. Σε πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
3. Προς το τέλος ρίχνουμε την κουταλιά με το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε τα ξυλάκια κανέλας.
4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με το ζεστό γλυκό. Κλείνουμε καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.


Λίγα μυστικά ακόμα


Επιλέγουμε δαμάσκηνα που είναι τα ίδιο ώριμα μεταξύ τους για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και καλύτερα με ένα πιρουνάκι για να μη λιώσουν τα φρούτα.
Τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα βγαίνουν σχετικά εύκολα σπρώχνοντας τα με ένα μεγάλο καρφί.
Τη συνταγή βρήκα στο:mikrikouzina.blogspot.com και έκανα τις αλλαγές μου.
http://www.sintagespareas.gr


ΓΛΥΚΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κολοκύθα λευκή, ειδική για γλυκό
• 10 λίτρα νερό
• 6 κουταλιές της σούπας ασβέστη
• 6 κουταλιές της σούπας ξινό
• 3 κιλά ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και με ειδικό εργαλείο κόβουμε μικρές μπάλες που να ζυγίζουν όλες μαζί περίπου τρία κιλά. Στα πέντε λίτρα νερό διαλύουμε τον ασβέστη και μέσα στο διάλυμα αφήνουμε τις μπάλες τρεις ώρες. Όταν τις βγάλουμε, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε μέσα σε διάλυμα που έχουμε κάνει με πέντε λίτρα νερό και πέντε κουταλιές της σούπας ξινό. Τις αφήνουμε μισή ώρα. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τρία ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τις μπάλες που έχουμε βγάλει από το ξινό και τις έχουμε τρυπήσει με μία ψιλή βελόνα. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει ένα τέταρτο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα. Τότε το ξαναβράζουμε και μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ξινό για να μη ζαχαρώσει. Στο τέλος αρωματίζουμε το γλυκό με μερικά φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια και το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα. https://www.mpakaliko.gr


ΚΥΔΩΝΙ ΠΕΛΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ


• 5 κιλά κυδώνια
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού Λεμόντοζο (ξινό)
• λίγα φύλλα αρμπαρόριζας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια. Τα βράζουμε πολύ καλά σε κατσαρόλα με το νερό να τα σκεπάζει. Αφού βράσουν πολύ καλά, αδειάζουμε το ζωμό προσεκτικά περνώντας τον από τουλπάνι το οποίο τοποθετούμε μέσα σε τρυπητό και όλα μαζί μέσα σε κατσαρόλα όπου και θα στραγγίξει όλος ο ζωμός, ο οποίος πρέπει να είναι διαυγής και γι αυτό δεν πιέζουμε καθόλου τα κυδώνια. Ο ζωμός που θα συγκεντρωθεί θα είναι περίπου δύο κιλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού ξινό και το βράζουμε μέχρι να δέσει καλά. Στο τέλος το αρωματίζουμε με αμπαρόριζα .Το βάζουμε σε βάζα όσο είναι ζεστό γιατί πήζει γρήγορα αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζετε . Κλείνουμε τα βάζα όταν το γλυκό κρυώσει καλά. Το γλυκό αυτό μπορεί να γίνει και με άλλα φρούτα εποχής όπως δαμάσκηνα, μήλα η διάφορα μαζί. (επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες σάλτσες για να δώσουμε υπόξινη γεύση).
https://www.mpakaliko.gr


ΓΛΥΚΟ ΦΙΡΙΚΙ


ΥΛΙΚΑ


• 20 κομμάτια μικρά φιρίκια
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 φλιτζάνια νερό
• 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
• λίγη βανίλια η αρμπαρόριζα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Αφαιρούμαι τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και ρίχνουμε τα φιρίκια μέσα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε 5 λεπτά, ρίχνουμε τα φιρίκια και αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό.
Κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Ξαναβάζουμε τα φιρίκια στο σιρόπι, ρίχνουμε την βανίλια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ή μέχρι το σιρόπι να είναι δεμένο σωστά.
Τη συνταγή μας την παραχώρησε η Κυρ. Π. Ελένη https://www.mpakaliko.gr


ΓΛΥΚΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κιλό Ντομάτες (μηλαρακάκια) σφιχτές
• 1 1/2 κιλό Ζάχαρη
• 250γρ. γλυκόζη (το εργαστήριο συνταγή της γιαγιάς δεν το συνιστά)
• χυμό από 2 λεμόνια
• 2 βανίλιες
• 1 ξύλο κανέλας
• 1/2 της χούφτας μας ασβέστη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ζεματάμε ελαφρός της ντομάτες της, της ξεφλουδίζουμε και της ξεσποριάζουμε με προσοχή για να μην μας διαλύσουν (η γιαγιά μου της ξεσπόριαζε με φουρκέτα).
Μετά διαλύουμε τον ασβέστη σε νερό και το σουρώνουμε, τοποθετούμε σε αυτό το νερό της ντομάτες, θα της αφήσουμε 1 με 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια της πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και της βράζουμε, αν έχουν αφρό της ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε έως ότου δεν αφρίζουν (συνήθως στο 3 βρασμό είναι έτοιμες), της στραγγίζουμε και της τοποθετούμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, της αφήνουμε για 20 λεπτά
Τέλος βράζουμε της ντομάτες σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και τότε δυναμώνουμε την φωτιά. Αφού βράση περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες πρέπει να γυαλίζουν και τότε είναι έτοιμες, προσθέτουμε την κανέλα, βανίλια, (γλυκόζη) βράζουν ακόμη 15 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι και σε 5 λεπτά είναι έτοιμο.
Πηγή συνταγής : Αναγνώστρια-ης του site https://www.mpakaliko.gr/


ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ


ΥΛΙΚΑ

• Ένα καρπούζι 6 κιλά περίπου
• Ζάχαρη 2 κιλά
• Λεμόντοζο (ξινό) 2 κουτάλια της σούπας
• ½ φλιτζάνι του καφέ λεμόνι
• Λίγα φύλα σμύρνο (αρμπαρόριζα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβομε το καρπούζι σε φέτες , αφαιρούμαι το κόκκινο και το εξωτερικό πράσινο μέρος από τις φέτες. Στη συνέχεια τρίβουμε στον τριφτή τη φλούδα που έχει μείνει από το καθάρισμα
Ωσότου συμπληρώσουμε 1 ½ κιλό. Τοποθετούμε το τριμμένο καρπούζι σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το ξινό (να το σκεπάζει) για ½ της ώρας.
Αφού το βγάλουμε και το στραγγίζουμε ετοιμάζουμε την κατσαρόλα για να το δέσουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 ποτήρια νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και το καρπούζι και ανακατεύουμε ωσότου δέσει το γλυκό. Προς το τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι. Όταν τελειώσουμε βάζουμε στο γλυκό 2 -3 φύλλα αρμπαρόριζα , αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και μετά το βάζουμε σε αποστειρωμένα Βάζα.
https://www.mpakaliko.gr


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ


ΥΛΙΚΑ

• 1,5 κιλό φράουλες
• 1,2 κιλό ζάχαρη
• Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά τις φράουλες αφαιρούμε το πράσινο κοτσανάκι τους και τις κόβουμε σε δύο κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος τους.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη και τις αφήνουμε περίπου τρεις ώρες ώστε να λιώσει λίγο η ζάχαρη με τα υγρά της φράουλας.
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην μας κολλήσει και μόλις πάρει βράσει αρχίζουμε να ξαφρίζουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζει.
Όταν δέσει την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για μια περίπου ώρα. https://www.mpakaliko.gr


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ


ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό κεράσια
• 1 κιλό ζάχαρη
• λίγο χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά τα κεράσια, αφαιρούμαι το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια εάν θέλουμε τα αλέθουμε στο μίξερ για να πολτοποιηθούν.
βάζουμε τα κεράσια σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα ½ ποτήρι νερό. Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 25 - 30 λεπτά ωσότου δέση καλά αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αποστειρώνουμε τα Βάζα και τα καπάκια, βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή και γυρίζουμε τα Βάζα ανάποδα ωσότου να κρυώσει. https://www.mpakaliko.gr


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα)
• 700 γρ ζάχαρη
• χυμό λεμονιού
• 1 ποτήρι μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κομμάτια μικρά. Στη συνέχεια βράζουμε (λίγο) τα κυδώνια σε μια κατσαρόλα να μαλακώσουν και τα πολτοποιούμε στο μίξερ.
Βάζουμε τα αλεσμένα κυδώνια σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το μέλι. Δένουμε την μαρμελάδα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα ωσότου να πήξη και 5 λεπτά προτού την κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε μέσα λίγο χυμό λεμονιού.
(Προσοχή το κυδώνι έχει πηκτίνη να μην σας πήξη πολύ). https://www.mpakaliko.gr


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ


ΥΛΙΚΑ


• Ώριμες ντομάτες 2 κιλά
• Ζάχαρη 2 κιλά
• ½ φλιτζάνι του καφέ λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε τις ντομάτες καλά και τις αποφλοιώνουμε. Στη συνέχεια τις αλέθουμε στο μίξερ (όχι πολύ για να υπάρχουν και μερικά κομματάκια). βάζουμε την ντομάτα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε συνέχεια, (προσοχή καθώς βράζει η μαρμελάδα πιτσιλάει) αφού την αφήσουμε να δέσει καλά όπως είναι ζεστή τη τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Εάν θέλουμε όταν κρυώσει μπορούμε να βάλουμε σε ένα μικρό μπολ λίγη μαρμελάδα με γιαούρτι και να απολαύσουμε ένα δροσιστικό επιδόρπιο
https://www.mpakaliko.gr

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ


ΥΛΙΚΑ

• 3 κιλά αγουρωπά δαμάσκηνα
• 3 κιλά ζάχαρη
• λίγο χυμό λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, αφαιρούμαι το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μίξερ.
βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 25 - 30 λεπτά ωσότου δέση καλά αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αποστειρώνουμε τα Βάζα και τα καπάκια, βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή και γυρίζουμε τα Βάζα ανάποδα ωσότου να κρυώσει. https://www.mpakaliko.gr


ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ


ΥΛΙΚΑ


• Ροδάκινα αγουρωπά
• Ζάχαρη
• Φύλλα αρμπαρόριζας (σμύρνο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες (όσο μέγεθος θέλουμε). Στη συνέχεια βάζουμε τα ροδάκινα σε Βάζα του κιλού , ρίχνουμε μέσα στο βάζο ένα κρασοπότηρο ζάχαρη και ένα φύλλο αρμπαρόριζας. Κλείνουμε τα Βάζα με τα καπάκια (να είναι καινούργια), τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (να σκεπάζει το νερό τα Βάζα) και τα βράζουμε για ½ της ώρας
https://www.mpakaliko.gr/


ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΚΡΑΝΑ


ΥΛΙΚΑ


• Άγρια κράνα
• Ζάχαρη
• Κανέλα ξύλο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε με κρύο νερό τα κράνα και απομακρύνουμε τα πολύ ώριμα.
Στη συνέχεια βάζουμε τα κράνα σε Βάζα του κιλού , ρίχνουμε μέσα στο βάζο ένα κρασοπότηρο ζάχαρη και λίγη κανέλα .
Κλείνουμε τα Βάζα με τα καπάκια (να είναι καινούργια), τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (να σκεπάζει το νερό τα Βάζα) και τα βράζουμε από τη στιγμή του βρασμού και μετά για ½ της ώρας. https://www.mpakaliko.gr/


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


ΥΛΙΚΑ


* 4 φλ. λάδι
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
* 1 φλ. αλισίβα
* 1 φλ. καφέ κονιάκ
* 1 κ.γ. κανέλα
* 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
* 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
* 2 κιλά αλεύρι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


* 2 φλ. μέλι
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 φλ. νερό


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ


* 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
* 1 κ.γ. κανέλα
* 1 κ.σ. ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Τρία λεπτά αρκούν για να ανακατέψουμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σταχτόνερο, το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι στο τέλος.
Ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και το ψήνουμε επί 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Τέλος, βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.
Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα. http://www.logia.gr


ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


ΥΛΙΚΑ


• 1 κιλό φύλλα κρούστας για γλυκά, όσο ποιο λεπτά βρείτε
• 1/2 κιλό χοντροκοπανισμένα καρύδια
• 1/2 κιλό χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα
• 3 κουταλιές σούπας κανέλλα σε σκόνη
• 1 κουταλιά σούπας κοφτή γαρύφαλλο σκόνη
• 600 γραμμ. περίπου φρέσκο βούτυρο λιωμένο


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


• 6 κούπες ζάχαρη
• 1/2 κιλό γλυκόζη η αν θέλετε την ίδια ποσότητα μελιού
• 4 κούπες νερό
• τις φλούδες από 2 λεμόνια και 2 ξύλα κανέλλας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνουμε καλά και κάτω και στα πλάγια ένα ταψί στο μέγεθος που έχουν τα φύλλα μας. Στρώνουμε στο ταψί 5 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. Σκορπίζουμε με κουτάλι λίγο από το μίγμα των καρυδιών και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και βάζοντας σε κάθε φύλλο γέμιση.
2. Αφήνουμε 4-5 φύλλα για να τα βάλουμε στο τελείωμα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μπακλαβαδωτά το γλυκό μας η σε άλλο σχήμα, αλλά χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού.
3. Περιχύνουμε από πάνω ακόμη λίγο βούτυρο και αφού ραντίσουμε με παγωμένο νερό, ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Παίρνει χρυσόξανθο χρώμα.
4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα υλικά μας και το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το μπακλαβά μας τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι μας ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι για να πάει παντού. Αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι για να είναι τραγανό. http://www.sintagespareas.gr


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ


¾ του ποτηριού ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
½ ποτήρι λίπος χοιρινού κομμένο σε μικρά κομμάτια (το βάζουμε πρώτα σε νερό για λευκανθεί)
½ ποτήρι κρασιού κονιάκ
200 γραμμάρια ψίχα αμυγδάλου ασπρισμένη μέσα σε ζεματιστό νερό και αλεσμένη.
1 κρόκο αυγό
Ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Λιώνουμε το λίπος και το χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε διαδοχικά τον κρόκο του αυγού, το κονιάκ και το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά. Έπειτα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
http://www.visitilia.gr


ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ


3 ½ φλιτζάνια μούστο
½ φλιτζάνι νισεστέ
½ φλιτζάνι νερό
σουσάμι
κανέλλα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο να βράσει. Εν τω μεταξύ στο νερό προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε. Μόλις βράσει το μίγμα με το μούστο, ρίχνουμε το χυλό από το αλεύρι πολύ λίγο τη φορά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα να μην σβολιάσει. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει (πήξει).
http://www.visitilia.gr
ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


ΥΛΙΚΑ


Αλεύρι
Μούστο
Προζύμι
Κανελλογαρύφαλλο
Ζάχαρη
Λάδι
Πετιμέζι
σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ανακατεύουμε το λάδι και τη ζάχαρη στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μούστο, τη προζύμι και το κανελλογαρύφαλλο και ζυμώνουμε. Ύστερα πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα ροδέλας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να φουσκώσουν. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε. Αφού ψηθούν, τα περνάμε με πετιμέζι και τα κρεμάμε σε ένα καλάμι. Αφού στεγνώσουν, τα βάζουμε σε ψάθινη κόφα. http://www.glykokyriakis.gr/


ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ


Το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει ψήνοντας αυτήν την αρωματική ταχινόπιτα.
Ένα παραδοσιακό γλυκό πολύ υγιεινό τέλειο για πρόγευμα
Μπορείτε να πειραματιστείτε αντικαθιστώντας τα καρύδια και τις σταφίδες με ξύσμα πορτοκαλιού (1 κ.τ. σ) και 50 γρ. δάκρια σοκολάτας
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βράζουμε τις φέτες των μήλων για μισή ώρα, προσθέτοντας στη μέση του βρασμού τη ζάχαρη.
Όταν βράσουν τα κάνουμε πολτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν. Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με τη λαδόκολλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο 200 φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Είναι έτοιμη όταν την τρυπήσετε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα.


ΥΛΙΚΑ


325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. Ταχίνι
120 γρ. Μέλι
100 γρ. Καρύδια και σταφίδες
3 μήλα
4 κουταλιές ζάχαρη, μαύρη
4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
1 κ.τ.σ. κανελογαρίφαλα
½ κ.τ.σ. κουταλιά μαστίχα
1 κ.τ.γ. σόδα
400ml νερό
λαδόκολλα http://gym-eresou.les.sch.gr/sintages.htm


ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ (ΒΡΑΣΜΑ)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ


1 κούπα κομμένα σύκα ξερά
2 κούπες νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε τα σύκα με το νερό να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα σύκα, παίρνουμε το ζουμί και το βάζουμε να βράσει 2 ώρες στη φωτιά ώσπου να δέσει.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ


1 κιλό σιταρένιο αλεύρι
1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 καρυδάκι τριμμένο
1μιση ποτήρι λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι και το χυμό πορτοκαλιού στην κούπα, προσθέτουμε το μυρωδικό (καρυδάκι) και τέλος το αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και κάνουμε πλατιά κορδόνια, όπου τα κόβουμε σε ρόμβους και προσθέτουμε από ένα αμύγδαλο καθαρισμένο. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με πετιμέζι. http://www.madata.gr/cooking/syntages-xrist/48872.html


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ


ΥΛΙΚΑ


3 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ κρέμα κάστανου γλυκιά
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα τριμμένη
1 φλ. ελαιόλαδο
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλ. κάστανα βρασμένα θρυμματισμένα ή μαρόν γκλασέ
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το ελαιόλαδο, τη κρέμα κάστανου ,τη κουβερτούρα , την κρέμα κάστανου, τη κουβερτούρα , το αλεύρι που το έχουμε ενώσει με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα κάστανα, τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. http://www.supersyntages.gr


ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΥΛΙΚΑ


500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα μαργαρίνη
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
40 γρ. νωπή μαγιά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό που λατρεύουν τα παιδάκια. Τώρα που έρχεται και Πάσχα, μπορείτε να το μετατρέψετε εύκολα και σε Πασχαλινό τσουρέκι (με το κλασικό Πασχαλινό αυγό στη μέση!).
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζουμε μέσα όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, και το αλάτι.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι, και της προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε λιγάκι και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Αραιώνουμε τη μαγιά στην κούπα με το γάλα και το προσθέτουμε στο μπολ.
Χτυπάμε τα δύο αυγά με ένα σύρμα (ή και με πιρούνι!) και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ με τη ζύμη.
Τώρα, πρέπει να ζυμώσουμε καλά μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να γίνεται ένα ομοιόμορφο και ελαστικό υλικό. Την αφήνουμε για λίγο να δέσει (20 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος).
Μετά, πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό και το πλέκουμε σε μία πλεξούδα. Την αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει καλά...
Τέλος, βάζουμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, το αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού και το ψήνουμε για 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς.
Το τσουρέκι μας είναι έτοιμο! http://www.supersyntages.gr


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ


1 πακέτο φύλλο κρούστας
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
την φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού


Αυτή η πορτοκαλόπιτα θα μπορούσε να θυμίζει και άλλα γλυκά όπως ραβανί με άρωμα πορτοκάλι, ή ακόμα και γαλακτομπούρεκο με extra δόση πορτοκαλιού.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας το σύρμα με το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα του λεμονιού.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μας (δεν θέλει και πολύ κόπο)προσθέτουμε σιγά σιγά τα φύλλα κρούστας. Εδώ θέλω την φαντασία σας... Μπορείτε να τα κόψετε σε κομματάκια, να τα τσαλακώσετε ή να τα απλώσετε σε στρώσεις βάζοντας μία στρώση φύλλο, λίγη από την γέμιση, ξανά φύλλο κ.ο.κ. Μια εξίσου καλή ιδέα είναι τα πιάσετε σαν βεντάλια (δηλαδή να τα σουρώσετε) ένα ένα και να τα τοποθετήσετε στο ταψί.
Εγώ προσωπικά προτιμάω να τα κόβω σε μικρά κομμάτια, να τα βουτάω τσαλακωμένα στην γέμιση και στην συνέχεια να τα αραδιάζω στο ταψί.
Όποιον τρόπο και αν ακολουθήσετε θα γίνει εξίσου όμορφη η πορτοκαλόπιτά σας.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε 1 1/2 ποτήρι νερό με το χυμό πορτοκάλι, τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, το ξυλάκι της κανέλας και την φλούδα του πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και εν συνεχεία τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφαιρούμε την φλούδα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βγάζουμε την ψημένη πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει (περίπου 10 λεπτά)
Μόλις το σιρόπι μας κρυώσει λίγο, περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα.
Μην νομίσετε ότι το σιρόπι είναι πολύ. Το πολύ σε 2 ωρίτσες θα το έχει απορροφήσει όλο.
Αφού η πορτοκαλόπιτα "πιεί" όλο της το σιρόπι είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
http://www.syntages.gr


ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ


ΥΛΙΚΑ


1 κούπα σιμιγδάλι
1 1⁄2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες
1 λίτρο γάλα (φρέσκο)
1⁄2 κιλό φύλλο κρούστα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (για άλειμμα στα φύλλα)
ξύσμα λεμόνι
2 κούπες ζάχαρη
2 1⁄4 κούπες νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη (1 1/2 κούπα), τις βανίλιες, και τα αυγά και τα ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το γάλα ( 1 λίτρο ) και ρίχνουμε το μίγμα, το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο( 3 κουταλιές ).
Αλείφουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε και απλώνουμε το μίγμα.
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
Κόβουμε σε λωρίδες για να ψηθεί καλύτερα και το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε το νερό και την ζάχαρη (2 κούπες) για 5-7 λεπτά χωρίς να μας καραμελώσει και το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Όταν ψηθεί το γλυκό μας ρίχνουμε το σιρόπι
Σερβίρετε κρύο


ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΜΗΛΟΥ


ΥΛΙΚΑ

• 90 γρ ζαχαρούχο γάλα
• 3 ασπράδια αυγών
• 60 γρ αλεύρι
• 4 μήλα καθαρισμένα
• 2 κουταλιές κονιάκ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα , το αλεύρι και τα ασπράδια μέχρι να χυλώσουν.
Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες, τις ραντίζουμε με το κονιάκ, τις βουτάμε στη ζύμη και πριν κάψει το λάδι τις τηγανίζουμε.
Όταν πάρουν χρώμα, είναι έτοιμες. Μπορούμε να τις γαρνίρουμε όπως μας αρέσει. Ένας τρόπος είναι με γλυκό κουταλιού βύσσινο ή κεράσι, με μέλι και κανέλλα, ή ακόμα και με λίγη ζάχαρη και κανέλλα... Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com


ΜΕΛΟΧΟΝΔΡΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΥΛΙΚΑ


Τη συνταγή γι αυτό το γλυκάκι την έφερα από τα αγαπημένα Κύθηρα. Όπως μου εξήγησαν, η ονομασία οφείλεται στο ότι παλιότερα το έφτιαχναν με το μέλι που περίσσευε στις κερήθρες, το οποίο, αντί για σιμιγδάλι, το ανακάτευαν με χόντρο, δηλαδή αλεσμένο στάρι!
Υλικά για 3 μπολ:


• 1 κούπα μέλι
• 2 κούπες νερό
 • 5-6 κουταλιές σιμιγδάλι
• Κανέλα
• Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε 5-6 κουταλιές από το μίγμα σε μια κούπα και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά.
Διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μίγμα. Το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.
Το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και σουσάμι ~ είναι καλύτερο ζεστό ή χλιαρό!
Έχει έντονα γλυκιά γεύση, αν βάλετε δε μέλι Κυθήρων μοσχοβολάει το σπίτι!
Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ


• 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 250 γρ ζάχαρη
• 250-300 γρ σταφίδες μαύρες και ξανθές
• 1 κουταλιά κανέλλα
• 1 κουταλιά γαρύφαλλο σκόνη
• 1 ποτήρι λάδι (μισό ηλιέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
• 1 ποτήρι νερό
• 1 φλιτζανάκι κονιάκ
• 1 φλιτζανάκι λεμόνι μέσα στο οποίο διαλύουμε
• 1 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλάκι baking powder

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάμε με το σύρμα των αυγών το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, το κονιάκ, την κανέλα τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, μετά το λεμόνι με τη σόδα και τέλος το baking.
Τα χτυπούμε όλα μαζί για 4 λεπτά.
Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες ελαφρά αλευρωμένες χωρίς να ανακατέψουμε σχεδόν καθόλου.
Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι το ταψί που θα ψήσουμε το γλυκό, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200 βαθμούς. https://www.mpakaliko.gr

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΝΕΡΟ


ΥΛΙΚΑ

Υλικά για μια φόρμα 20cm:
• 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 γρ αμύγδαλα τριμμένα
• 150 γρ ζάχαρη άχνη
• 3 ασπράδια
• 50 γρ ανθόνερο
• 90 γρ βούτυρο λιωμένο
• Λίγη άχνη ακόμα για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αρχικά, ζεμάτισα τα αμύγδαλα για 2 λεπτά σε βραστό νερό, τα άφησα να κρυώσουν λίγο και αφαίρεσα τα φλούδια. Μετά τα έτριψα στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
Σε μπολ ανακάτεψα το αλεύρι, την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και την άχνη, έριξα το λιωμένο βούτυρο, τα ασπράδια και το ανθόνερο και ανακάτεψα καλά με ένα πιρούνι. Το μίγμα έγινε σαν πηχτός χυλός, άλειψα με λίγο λάδι μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι, την πασπάλισα με λίγο αλεύρι και άδειασα μέσα το μίγμα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 40 λεπτά. Άφησα να κρυώσει, το έβγαλα από την φόρμα και το πασπάλισα με λίγη ζάχαρη άχνη.
Αυτό το κέικ δεν φουσκώνει αλλά κρατάει μέσα μια υπέροχη υγρασία...
Πηγή συνταγής: bettyscuisine.blogspot.com


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ

• 250γρ. φρέσκο βούτυρο
• 500 γρ ζάχαρη
• 6 αβγά
• 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
• 500 γρ αλεύρι
• 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
• ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• λίγη κανέλα
• βανίλια
• 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου.
Και φυσικά μην ξεχάσουμε να τοποθετήσουμε στην βασιλόπιτα τον παρά (φλουρί). Συνταγή της Γιαγιάς https://www.mpakaliko.gr


ΣΑΜΑΛΙ


ΥΛΙΚΑ


• 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
• 3 γιαούρτια αγελάδας
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 φουσκωτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1/3 από ένα φακελάκι μαστίχα Χίου
• 3 1/2 κούπες νερό
• Χυμό από μισό λεμόνι
• 1 φλούδα λεμονιού Γαρυφαλοκαρφάκια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα μπολ αδειάζεις τα δύο γιαούρτια. Γεμίζεις το ένα άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού με ζάχαρη από το πακέτο του 1 κιλού, το ρίχνεις και αυτό στο μπολ. Στο τρίτο γιαούρτι ρίχνεις τη σόδα, το ανακατεύεις και όταν αρχίζει και φουσκώνει το ρίχνεις και αυτό στο μπολ.
Αδειάζεις και το σιμιγδάλι. Στο τέλος ρίχνεις και την κοπανισμένη μαστίχα (όχι πολύ γιατί πικρίζει)
Τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι, αδειάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (όχι βουτυρωμένο)και το ψήνεις στους 175-180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα. Το κόβεις σε κομμάτια και αν θέλεις μπήγεις σε κάθε κομμάτι ένα γαρυφαλοκαρφάκι. Αδειάζεις πάνω στο σάμαλι το σιρόπι χλιαρό και περιμένεις να το ρουφήξει όλο.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


Την υπόλοιπη ζάχαρη την αδειάζεις σε μια κατσαρόλα με το νερό, τη φλούδα και το χυμό και τα βάζεις να βράσουν. Από την ώρα που θα αρχίσουν οι "χοντρές φουσκάλες" μέτρησε 3-4 λεπτά , βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πέταξε τη λεμονόφλουδα και άφησε το σιρόπι να κρυώσει λίγο.
Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com


ΧΑΛΒΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ


ΥΛΙΚΑ


• 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
• 1 φλυτζάνι σπορέλαιο
• 5 φλυτζάνια νερό
• 2 φλυτζάνια ζάχαρη
• 1 φλυτζάνι μέλι
• 3-4 γαρύφαλλα
• 1 κομμάτι κανέλλα
• 1 φλούδα λεμονιού
• 250γρ καρύδια χοντροκομμένα
• Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε! Πηγή: bettyscuisine.blogspot.com


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ


ΥΛΙΚΑ


• 1 φλυτζ. ζάχαρη
• 2 φλυτζ. βούτυρο
• 3 φλυτζ. αλεύρι
• 1 αυγό
• 2 βανίλιες
• 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
• μαρμέλαδα της αρεσκείας σας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και πλάθουμε το μείγμα με κρύο βούτυρο. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (ανάλογα με τη μαρμελάδα που θα επιλέξουμε). Ίσως πάρει λίγο περισσότερο αλεύρι, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά χωρίς να κολλάει.
Πλάθουμε στρογγυλά μπισκότα και με ένα κουταλάκι κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο όπου βάζουμε τη μαρμελάδα.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180° C για περίπου 15 λεπτά (μέχρι να γίνουν χρυσόξανθα).
Προτεινόμενες γεύσεις:
• ξύσμα πορτοκαλιού με μαρμελάδα βατόμουρο
• ξύσμα λεμονιού με μαρμελάδα δαμάσκηνο. Πηγή συνταγής: in. gr αγροτουρισμός


ΣΟΥΣΑΜΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


ΥΛΙΚΑ


• 3 φλιτζάνια σουσαμόλαδο
• 1 &1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
• 1/4 φλιτζάνι τσίπουρο αρωματικό
• 1 & 1/2 κουταλιά κανέλα
• 1 κουταλιά αμμωνία
• 1 κιλό αλεύρι περίπου
• σουσάμι για το τύλιγμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, τον χυμό, το τσίπουρο, την κανέλα και την αμμωνία πολύ καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά-σιγά έως ότου γίνει η ζύμη μας μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα τα κυλάμε στο σουσάμι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45'.
Τη συνταγή μας την παραχώρησε: η κυρ. Ιωάννα Μπέτση https://www.mpakaliko.gr


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ


ΥΛΙΚΑ

• ½ κιλό σουσάμι
• ½ κιλό μπακαλίσιο μέλι
• ½ κιλό ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το μέλι να πάρει μια βράση , ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ωσότου καραμελώσει το μείγμα (να βγάζει χοντρές φουσκάλες). Προσθέτουμε το σουσάμι και αφήνουμε να βράσει λίγο μαζί με το μείγμα (προσοχή μην βράσει πολύ)


Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα από κέικ, αφού προηγουμένως έχουμε τοποθέτηση μέσα μια λαδόκολλα, αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά και χαράζουμε ελαφρά το σχήμα που θέλουμε να κόψουμε το παστέλι αφού κρυώσει καλά κόβουμε έως κάτω εκεί που έχουμε χαράξει και τοποθετούμε το παστέλι σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς, για να το διατηρήσουμε ποιο πολύ καιρό. Πηγή συνταγής: Αναγνώστρια του site https://www.mpakaliko.gr


ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΙΚΑ


ΥΛΙΚΑ

• 2 φλιτζ. Καρύδι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας Κακάο
• ½ φλιτζ. Ζάχαρη
• 70γρ. Βιτάμ
• ½ φλιτζ. Γάλα φρέσκο
• Λίγο Τσίπουρο (για το πλάσιμο)
• 300γρ. Τρούφα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να φτιάξουν όλα μαζί ένα θεϊκό σοκολατένιο ζουμάκι.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα καρύδια. Ανακατεύουμε ξανά και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες περίπου.
Όταν η ζύμη μας έχει σταθεί αρκετά, ξεκινάμε το πλάσιμο: Βρέχουμε την παλάμη μας με τσίπουρο (το απλώνουμε με τα δάχτυλα) και βάζουμε με κουταλάκι μία δόση από τη γέμιση (όσο μεγάλη θέλουμε). Στη συνέχεια, πλάθουμε σε ολοστρόγγυλο μπαλάκι, που το αφήνουμε να κατρακυλήσει μέσα στην τρούφα, μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
Για να προσφέρουμε τα τρουφάκια, τα βάζουμε σε χαρτάκια για φοντάν.
Πηγή συνταγής: mamakouzina
(Μια άλλη εκδοχή είναι, εάν θέλουμε μπορούμε μαζί με τα καρύδια να προσθέσουμε λίγη μαρμελάδα, πουρέ ή λυόμενο γλυκό κάστανο για να δώσουμε μια διαφορετική γεύση στα τρουφάκια.) https://www.mpakaliko.gr


ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ


ΥΛΙΚΑ

• ½ φλιτζάνι αλεύρι
• 3 κουταλιές μέλι
• ½ φλιτζάνι νερό
• 1 κουταλάκι σουσάμι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• λίγη κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και με τη μισή ποσότητα από το μέλι, μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μισό μείγμα.
Το γυρίζουμε να ροδίσει και από τις δυο πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα. Στη συνέχεια, βάζουμε τις τηγανίτες σε μικρή πιατέλα τις περιχύνουμε με μέλι , ρίχνουμε το σουσάμι και την κανέλα
Τις σερβίρουμε ζεστές.
(Εάν θέλουμε να κάνουμε περισσότερες τηγανίτες απλά διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών) https://www.mpakaliko.gr


ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟ


ΥΛΙΚΑ


• 100 γρ. φουντούκια
• 30 γρ. βούτυρο
• 1/2 του κιλού γάλα
• 300 γρ. ρύζι
• 300 γρ. ροδάκινα κομπόστα
• 80 γρ. ζάχαρη
• 3-4 κουταλιές σπιτικό λικέρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καβουρδίζουμε τα φουντούκια και τα τρίβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και την καραμελώνουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φουντούκια και το ρύζι, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε το ρυζόγαλο για 20 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει.
Προτού βγάλουμε το ρυζόγαλο από την φωτιά ρίχνουμε μέσα το λικέρ και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Σερβίρουμε το ρυζόγαλο παγωμένο προσθέτοντας από πάνω κομμάτια από ροδάκινο. https://www.mpakaliko.gr